JSM rond 7

Hampus Sörensen spolierade spänningen i tävlingen. Foto: Lars OA Hedlund

Det ingår i en sportkommentators uppgift att spela på och stegra publikens känsla av spänning inför slutresultatet i tävlingen. Det har inte varit någon lätt uppgift i denna tävling, p g a Jung Min Seos helt ohämmade framfart. När han nu leder med två poäng med två ronder kvar att spela går det inte längre att låtsas att kampen om juniormästartiteln är spännande.

Tom Rydström spelade en välrenommerad teorivariant mot Jung Min Seos sicilianare, men kom gradvis lite sämre. Jung Min tog hand om e-linjen och började sikta mot den vita kungen, och Rydström var tvungen att gå ner i ett hopplöst slutspel. Jung Min tog en kvalitet, vilket var ett misstag, dels för att han inte kunde vinna  det efterföljande slutspelet, dels för att han istället kunnat bli torn över.

Detta poängtapp hade kunnat bibehålla någon ovisshet i tätstriden, om det inte varit för Hampus Sörensen. Som svart i en solid anti-Moskvavariant mot  Jung Mins närmaste (relativt sett) förföljare Axel Berglind började han omringa den isolerade d-bonden, och Axel gav bort sin damflygel i hopp om motspel, vilket grusades effektivt.

Kaan Kücüksari gav sin viktiga svartfältslöpare för att vinna bonde som vit i kungindiskt mot Santiago Grueso Cordoba. När motståndarens tryck mot de svarta fälten började bli obehagligt, hittade han en avvecklingskombination som verkade ge ett slutspel med merbonde. Santiago rättade dock kalkylen med ett elegant löparoffer, och kolumnerna utjämnades fullständigt.

Mellan Isak Storme och Milton Pantzar sågs en hård och oviss positionskamp. När spelarna hade några minuter kvar fyra drag innan tidskontrollen offrade Storme inkorrekt en häst för att få fram sin fribonde. Pantzar hittade inte rätt motmedel, utan hamnade i ett symmetriskt tornslutspel, där han dock hade ett passivt torn, vilket blev hans fördärv.

Efter tidskontrollen mellan Felix Tuomainen och David Bit-Narva hade den senare en merbonde, dock en dubbelbonde. De flesta spelare hade tagit remi i en sådan ställning, men David spelade fram sina pjäser, och hamnade till sist bonde under, i ett tornslutspel med avskuren kung som Felix hemförde.

Ställningen är den, att Jung Min Seo leder på 6 poäng av 7, Axel Berglind, Tom Rydström, Kaan Kücüksari 4, Felix Tuomainen, Milton Pantzar 3,5.

I näst sista ronden möts:

Jung Min Seo – Isak Storme

Milton Pantzar – Axel Berglind

David Bit-Narva – Tom Rydström

Kaan Kücüksari – Felix Tuomainen

Santiago Grueso Cordoba – Hampus Sörensen

Efter detta referat tackar denna kommentator för sig, och avlägger den gröna funktionärströjan för att istället pröva lyckan vid brädet. Det har varit mycket givande att följa de begåvade juniormästaraspiranterna. Jag lyckönskar Jung Min Seo till en lysande prestation, och förutspår samtliga deltagare en blomstrande utveckling inom schacket.

Lämna en kommentar