JSM rond 5

Isak Storme segrade i teoriduell. Foto: Lars OA Hedlund

Jung Min Seo går med nästan ödesbestämda steg vidare mot JSM-titeln. Hans motståndare Kaan Kücüksari gav sig in på en ambitiös och tekniskt krävande plan, att avancera bönderna på kungsflygeln framför den egna kungen. Planen lyckades, och han fick en allt större terrängövervikt, och dominerade den enda öppna linjen. I 40:e draget skulle verket krönas med en fyradragskombination, men ödet ville annorlunda, Kaan gick vilse och Jung Min håvade raskt in poängen.

Jung Mins förföljare Axel Berglind tog som svart den s k förgiftade bonden i Najdorf mot Isak Storme. Denne var emellertid väl påläst, och svarade med en variant som i korrespondensschack gett vit ytterst goda resultat, med mycket långsträckta analyser i till synes lika ställningar. Berglind gjorde ett känt fel redan i 16:e draget, och Storme avslutade exakt.

Hampus Sörensen valde en solid men aningen passiv variant i franskt som svart mot Tom Rydström, och vitspelaren uppnådde en akademisk fördel sedan svart försvagat sig med 15.-f6. Rydström tycktes sedan ha problem att hitta en väg att göra framsteg i ställningen, men lyckades få e6-bonden att falla sedan Sörensen underlåtit att ställa sin springare på centralrutan d5.

Mellan Felix Tuomainen och Milton Pantzar uppkom efter tidskontrollen ett helt likastående dubbelt tornslutspel, med symmetrisk bondeställning. Pantzar kom först lite aktivare, och kunde sedan splittra motståndarens bondeställning. Tuomainens kung sökte sig mot kanten för att understödja en fribonde, men hamnade illa klämd. Han räddades dock av klockan; bland de snarlika varianterna valde motståndaren en som utmynnade i remi.

Även mellan David Bit-Narva och Santiago Grueso Cordoba uppstod ett dubbelt tornslutspel. Vit var på väg att hamna i allvarliga svårigheter p g a motståndarens kontroll över fältet c4, men sedan han återtagit besittningen av den rutan blev det snabbt remi.

Jung Min Seo leder på 5 poäng av 5, därefter ingenting, sedan Axel Berglind och Tom Rydström 3,5, Kaan Kücüksari 3.

På torsdag möts

Jung Min Seo – Felix Tuomainen

Santiago Grueso Cordoba – Axel Berglind

David Bit-Narva – Kaan Kücüksari

Milton Pantzar – Tom Rydström

Hampus Sörensen – Isak Storme

 

Lämna en kommentar