JSM rond 4

Kaan Kücüksari briljerade. Foto: Lars OA Hedlund

Jung Min Seo befäste sin ledning, genom att hans motståndare David Bit-Narva satte bort pjäs i jämn ställning. Dåliga nyheter för övriga tronpretendenter.

Som den främste av dessa har Axel Berglind positionerat sig. I början av mittspelet trodde man att hans motståndare Tom Rydström höll på att koppla ett litet positionellt övertag. Han felbedömde dock en bondeframstöt från motståndaren, och blev utsatt för en kombinatorisk offensiv över hela brädet, som framtvingade ett vunnet slutspel.

Santiago Grueso Cordoba, som haft en motig inledning, inledde lugnt mot Isak Storme, och fick upp en förenklad ställning där motståndaren hade flera bondeöar. Denna faktor föreföll först obetydlig, men blev med en omärklig skiftning i balansen avgörande. Ett välspelat slutspel av Santiago.

Hampus Sörensen kan spela ytterst starkt om han fått tillfälle att förbereda sig, och därför kan det ha varit oklokt av Felix Tuomainen att välja Meranerförsvaret mot honom. I 14:e draget valde Hampus, i enlighet med sina förberedelser, ett sällsynt drag som gett utmärkta resultat på hög nivå. Tuomainen gick strax fel, fastnade med kungen i centrum med öppen e-linje, och expedierades raskt med en damvinstkombination.

Även mellan Milton Pantzar och Kaan Kücüksari användes Meranerförsvaret, men en lugnare variant. Kaan utjämnade solitt, och när motståndaren underskattade farorna i ställningen slog han till skoningslöst. Återigen gav han sin dam, fast denna gång mot torn, pjäs och bonde. Sådana styrkor kan vara svåra att koordinera, men Kücüksari avgjorde direkt utan tveksamheter.

Jung Min Seo leder på 4 poäng efter fyra ronder, följd av Axel Berglind 3,5, Kaan Kücüksari 3, Tom Rydström 2,5.

I rond 5 möts:

Kaan Kücüksari – Jung Min Seo

Isak Storme – Axel Berglind

Tom Rydström – Hampus Sörensen

Felix Tuomainen – Milton Pantzar

David Bit-Narva – Santiago Grueso Cordoba

 

Lämna en kommentar