JSM rond 3

Jung Min Seo i odelad ledning i JSM-gruppen. Foto: Lars OA Hedlund

Jung Min Seo behandlade öppningen mot Santiago Grueso Cordoba anspråkslöst, och även mittspelet vägde jämnt. Men i begynnande tidsnöd gav Santiago motståndaren möjlighet att tränga in med damen i ställningen, och på ett nästan smygande sätt kom andra pjäser till hennes hjälp, så att ogarderbara matthot uppstod. 

Med denna seger gick Jung Min upp i odelad ledning i tävlingen, vilket inte framstår som någon tillfällighet. Hans spelstil kan sägas vara oskolad, men han är alert och effektiv i avgörande skeenden. Hans konkurrenter har en svår uppgift att tränga sig före honom i resultatlistan.

Felix Tuomainen spelade öppningen noggrant mot Axel Berglind, och vann senare logiskt bonde, och vinsten syntes vara en tidsfråga. Men Berglind fann sig inte i sitt öde, stretade emot, och bytte av så att olikfärgade löpare och torn återstod. Därefter höll han säkert remi, och bevarade därmed sin plats i tätstriden.

David Bit-Narva behandlade öppningen lite sorglöst mot Milton Pantzar, och blev av med en bonde. De olikfärgade löparna tycktes snarast gynna Pantzar. Efter ytterligare ett bonderov tycktes vit få allvarliga remichanser, men Pantzar kunde med exakt spel avveckla till ett slutspel som han behandlade föredömligt.

Tom Rydström kunde manövrera till sig öppningsfördel mot Isak Stormes sicilianska försvar, i kraft av kontroll över d5-fältet. Med precist spel lyckades Storme neutralisera fördelen, varefter han valde att offra kvalitet. Rydström använde dock sina tunga pjäser väl, och den svarta kungen föll offer strax före tidskontrollen.

Kaan Kücüksari valde ett intressant positionellt bondeoffer i öppningen mot Hampus Sörensen, och bytte sedan damen mot tre lätta pjäser, med en synnerligen svårbehandlad ställning för båda parter. Sörensen reagerade inledningsvis mycket starkt. Han offrade bonde för att aktivera sin löpare, och kastade fram sin g-bonde för att öppna linjer för sin dam framför motståndarens kung. Men därefter följde ett ögonblick av tvekan, som lät motståndaren ordna försvaret. Kampen fördes sedan under lång tid över minerad mark, och efter tidskontrollen var ställningen alltjämt lika svårbedömd. I den ”eviga tidsnöden” kunde Kücüksari slutgiltigt lösa sina försvarsproblem, och sedan avgöra med ett indragningsoffer som vann motståndarens dam. Ett kampparti som båda spelarna har största heder av.

Efter tre ronder leder Jung Min Seo med 3 poäng, därefter Axel Berglind och Tom Rydström 2,5, Milton Pantzar och Kaan Kücüksari 2.

I fjärde ronden möts:

Santiago Grueso Cordoba – Isak Storme

Jung Min Seo – David Bit-Narva

Axel Berglind – Tom Rydström

Milton Pantzar – Kaan Kücüksari

Hampus Sörensen – Felix Tuomainen

 

 

Lämna en kommentar