JSM rond 1

Första ronden i JSM-gruppen bjöd på hård kamp och intressant spel på alla bräden.

I Rockadenderbyt mellan David Bit-Narva och Axel Bergqvist offrade David som vit i Najdorf bonde 15:e draget, vilket föreföll starkt. Så starkt, att Axel satt som paralyserad i 58 minuter, innan han avböjde offret. Han blev omedelbart kraftigt tillbakatryckt, men vit lyckades inte utnyttja övertaget till något konkret, och tappade rentav så fullständigt tråden att svart steg för steg fick demontera hela hans kungsflygel, vilket blev för mycket.

Kaan Kücüksari vårdade en liten positionsfördel som vit mot Isak Storme i en återhållen Benonivariant. I sjuttonde draget tog han testamentesbonden i ett mycket svårbedömt läge. Kanske hade dock hotet varit starkare än dess utförande. Storme lyckades inte fånga damen, gick fel och fick ge upp inför svåra materialförluster.

Jung Min Seo använde en variant i Skotskt mot Hampus Sörensen, som var populär en kort period för 30 år sedan innan man kom fram till att svart fick för starkt initiativ. Det såg till en början lovande ut för svart, men efter en olycklig löparreträtt i 17:e draget kom angreppet av sig, och Jung Min kunde så småningom få upp ett vinnande slutspel.

I det för toppstriden viktiga mötet mellan Felix Tuomainen och Tom Rydström blev bondeställningen symmetrisk, men alla pjäser kvar på brädet. Under långt manövrerande hade båda spelarna chanser i olika lägen. Efter tidskontrollen fick vit en mycket farlig fribonde, men efter att den blev bortbytt mynnade det ut i rondens enda remi.

Milton Pantzar fick till en klassisk bondeframstöt i centrum mot Santiago Grueso Cordoba. Den var inte i sig avgörande, och svart höll inledningsvis balansen, men gick sedan fel varefter vit fick fullständig dominans över centrum och svarta fält. En övertygande seger för Pantzar.

I andra ronden har vi:

Santiago Grueso Cordoba – Tom Rydström

Milton Pantzar – Jung Min Seo

Isak Storme – Felix Tuomainen

Hampus Sörensen – David Bit-Narva

Axel Berglind – Kaan Kücüksari

Lämna en kommentar